بحث «انتخابات آزاد» آنچنان داغ شده است که حتا رهبر جمهوری اسلامی گُریزی از آن نمی تواند داشته باشد. این بحث هنوز در ابتدای راه میباشد و احتیاج به روشنگری های فراوان دارد. برای روشنگری هر بحثی باید اول به سرچشمه هایی …
بحث «انتخابات آزاد» آنچنان داغ شده است که حتا رهبر جمهوری اسلامی گُریزی از آن نمی تواند داشته باشد. این بحث هنوز در ابتدای راه می باشد و احتیاج به روشنگری های فراوان دارد. برای روشنگری هر بحثی باید اول به سرچشمه هایی که آن بحث را توانسته همه گیر کند، رسید. از همآنجا شروع به ریشه یابی کرد تا به اکنون مان برسیم. بعد از آن است که می توانیم از توان اندیشه برای آینده نگریهای مفید استفاده کنیم.
«انتخابات» سه گروه غیر وابسته به هم را در بر می گیرد.
یک: انتخاب شوندگان، افراد و نمایندگان احزابی هستند که می خواهند منتخب شوند.
دو: انتخاب کنندگان، تمامی اعضای یک جامعه که به سن قانونی برای شرکت در انتخابات رسیده باشند.
سه: برگذارکننده انتخابات: بصورت عرفی می توان بخشی از دولت و نمایندگان ناظر را مسئول برگذاری انتخابات دانست.
انتخابات در جمهوری اسلامی
در جمهوری اسلامی انتخاب کنندگان آزاد هستند، منتخبین «شورای نگهبان» را انتخاب کنند. این شورا بعد از برگذاری انتخابات باز میتواند اشخاصی را که مردم منتخب کرده اند به کناری بگذارند و منتخبین خود را جایگزین آنان کند. برگذارکننده انتخابات در جمهوری اسلامی دولت میباشد که زیر فرمان رهبرش عمل میکند. بطور کلی دو عامل اصلی عدم وجود «انتخابات آزاد» در جمهوری اسلامی، موجودیت غیرلازم «شورای نگهبان» و «برگذارکننده» انتخابات میباشند.
اصلاح طلبان جمهوری اسلامی این شیوه برگذاری انتخابات را قبول دارند و هیچگاه قدرت این را نداشته اند که بر علیه شورای نگهبان قد علم کنند. اگر هم کسی با موجودیت شورای نگهبان مخالف کند او را ساختارشکن نامیده و حذفش میکنند. دغدقه اصلی آنان جابجایی مُهرهاست و نه اصلاح ساختار غیر دموکراتیک جمهوری اسلامی، به همین دلیل واژه «اصلاح طلبی» برازنده آنان نیست. اما در جامعه بین المللی این واژه فریبنده، خریدار زیاد و کاسبکاران سیاسی فراوان پیدا کرده است.
انتخابات در شورای ملی
در انتخابات شورای ملی که در آینده نزدیک برگذار خواهد شد، شکی ندارم که شیوه برگذاری آن انتخابات دموکراتترین شیوه خواهد بود. ولی زمانیکه «شورای ملی» حرکت خود را فراحزبی اعلام میکند و میخواهد که برای تمامی مردم ساکن ایران تصمیم گیری کند، دلیلی ندارد که فقط افرادی در انتخابات این شورا حق شرکت کردن داشته باشند که منشور ناکامل آنان را با امضای دیجیتالی (مجازی) خود قبول کرده اند. در این همایش فراحزبی (کُنگره شورای ملی) هر ایرانی باید حق «رای» برای تشکیل شورای ملی را داشته باشد. اگر برگذار کنندگان کُنگره «شورای ملی» میخواهند یک سازمان یا حزب سیاسی بوجود آورند، دیگر گفتن اینکه فراحزبی می خواهند عمل میکنند بر چه مبنای میباشد؟
حالا زمانیکه که انتخاب کنندهگان خود از برگزیدگان (منتخب شدهگان) باشند و انتخاب شوندگان فقط افرادی میتوانند باشند که متن منشور ناهماهنگ شورای ملی را امضا کرده باشند، نمیتوان از انتخاب آزاد و فراحزبی بودن آن صحبتی کرد. انتخابات آزاد زمانی معنا دارد که سه عامل اصلی یک «انتخابات آزاد» واقعاٌ آزاد باشند.
سرانجام اینگونه نمایشنامه های سیاسی، بی اعتنائی عمومی به اصل مطلب (سرنگونی جمهوری اسلامی) و بی اعتباری بحث «انتخابات آزاد» خواهد بود. اینگونه نمایشنامه ها را جمهوری اسلامی با کارگرادنی های خود بارها روی پرده آورده و مانند همیشه سرانجامی نداشته اند. از هم اکنون (قبل از انتخابات شورای ملی) میتوان دو عضو شورای ملی را نام برد که با استفاده از موقعیت خود در دفتر شاهزاده سعی بر این دارند که نام و هویتی برای خود کسب کنند! بیشترین ناهماهنگی ها را همین دو نفر تاکنون در تشکیل شورای ملی بوجود آوردهاند. آنگونه که برداشت میشود هنوز کسانی هستند که از بحث «انتخابات آزاد» بگونه دیگری به نفع شخصی خود میخواهند بهرهبرداری کنند.
نتیجه
با این گفتارها میخواهم اکنون به سرچشمه این بحث انتخابات آزاد (گفتمان «انتخابات آزاد» هنوز نهادینه نشده است) برسم. جنبش رفراندوم اولین بار پس از سی سال انتخابات فرمایشی در جمهوری اسلامی خواسته یا ناخواسته مردم را با بحث «انتخابات آزاد» آشنا کرد. اما گسترش این بحث بعد از انتخابات ریاست جمهوری در جمهوری اسلامی دامنگیر همگان شد. زمانیکه شورای نگهبان و رهبر جمهوری اسلامی رای شرکت کننده گان در انتخاباتی را که خودشان برگذار کننده آن بودند و منتخبین خودشان را برای انتخاب به مردم معرفی کرده بودند، زیر پا گذاشتند، مردم متوجه شدند که انتخابات در جمهوری اسلامی فرمایشیست و مردم حق دخالت در سرنوشت خود را ندارند.
درگیری امروز جامعه در این میباشد که هر کسی میتواند از انتخابات آزاد بگوید و بنویسد بدون آنکه آن را تعریف کند و به آن اعتقاد داشته باشد، در حال حاضر هیچکدام از روشنفکران سیاستباز نمیخواهند تعریف مشخص و عامیانهای از «انتخابات آزاد» را به ملت بدهند. هر کسی میخواهد بر نردبان «انتخابات آزاد» آویزان شود بدون اینکه بداند هدفش چیست؟ و در دراز مدت چه اثری کردارشان بر این بحث خواهد گذاشت.